Blog Tausiyah275

Januari 10, 2007

Hoax Tentang Nabi Nuh as

Filed under: Hoax,HOT NEWS,Seri Kesalahan2 — Tausiyah 275 @ 10:10 am

Beberapa hari lalu, aku mendapatkan email di bawah ini…cerita tentang nabi Nuh as…sayangnya, selain ceritanya terpotong, ternyata hanya hoax belaka.

*Bahtera Nabi Nuh A.S*
*(The Great Noah Ark)*
Rujukan asal dari : http://www.variasari.cjb.net/
Artikel telah diedit tanpa menjejaskan artikel sebenarnya.

——————————

*Gambar : Bahtera Nabi Nuh AS di gunung Ararat.* Di sebuah gunung yg sentiasa diselimuti salji yg terletak di Timur Turkey, tersembunyi sebuah misteri ‘berharga’ yang berusia lebih 5000 tahun Peninggalan sejarah yg maha berharga itu bukan saja menarik minat para pengkaji sejarah malah pihak perisik US seperti CIA/KGB pun cuba menyelongkar. pihak2 CIA telah menggunakan satelite dan pesawat ‘Stealth’ utk mengambil gambar objek yg terdampar di puncak gunung itu.

Gambar2 itu telah menjadi ‘rahsia besar’ dan disimpan rapi dgn kawalan yg ketat bersama dgn ‘rahsia2’ penting yg lain di Pentagon. Sudah beratus2 org cuba mendaki Gunung Aghi-Dahl yg bermaksud ‘Gunung Kesengsaraan’atau dgn nama petanya iaitu Mount Ararat, namun hanya beberapa2 kerat saja yg berjaya.Yang sebahagian besarnya selebihnya hanyalah menjadi korban.

Sehingga ke hari ini, cuma ada beberapa orang pendaki shj yg berjaya sampai ke puncak Mt.Ararat dan dapat menyaksikan dgn mata kepala sendiri kesan artifak peninggalan purba yg ‘mahaberharga’ itu. Ada sesetengah pendaki dapat mengambil gambar.

Apa yg masih menjadi tanda tanya,kesemua orang2 yg berjaya membawa balik gambar tersebut telah ditimpa berbagai2 bencana. Ada diantara mereka telah dibunuh dgn penuh misteri.Hanya semata2 kerana gambar tersebut. Memang ramai org yg telah mengambil gambar kesan sejarah ‘Noah’ itu telah mati misteri.

Soalnya sekarang, mengapakah ‘kuasa2 besar’ mahu merahsiakan gambar peninggalan lama itu dan menyimpannya di tempat2 rahsia tentera ?. Mengapa mereka tak mau mengesahkan bahawa peninggalan ‘Noah’ benar2 ada di puncak Mt .Ararat itu ? Pada masa yg sama mereka juga menafikan bahawa itu sebenarnya adalah The Great Noah Ark ! Pyramid Sphinx di Giza sendiri pun telah tertimbus dalam pasir selama lebih kurang 2000 tahun sebelum dijumpai,kerana selama itu orang menafikannya.

Samalah The Great Noah Ark tu pun.Ia tertimbus di bawah salji selama hampir 5000 tahun dan selama 5000 thn itu jugalah misteri itu sedang menunggu masa utk dibongkar. Sebenarnya, zaman Nabi Noah AS dulu tidaklah seprimitif yg kita semua bayangkan. Hakikatnya pada zaman itu they all dah maju ke depan. Pengetahuan Sains mereka dah maju pada masa itu. Di kaki Mount Ararat itu sahaja pun, Para Pengkaji dan Scientist Russia telah menemui lebih kurang 500 kesan artifak bateri elektrik purba yg digunakan utk menyadurkan logam.

Mengikut kiraan ahli anstronomi secara berkomputer.Noah AS mula membina bahteranya pada tahun 2465 B.C dan hujan mula turun pada tahun 2345 B.C Rupa bentuk The Great Noah Ark itu sebenarnya tidak sama dengan bentuk kapal laut yang ada didunia sekarang. Mengikut para pendaki yg pernah melihat “Noah Ark” di puncak Mt.Ararat itu, Noah Ark memang sebuah bahtera besar yg cukup hebat. “Noah Ark” itu diperbuat drp spesis kayu purba yg memang sudah tidak ujud lagi di dunia ini. Ia diselaputi syelek, bebentuk ‘kotak kasut’, tidak cantik, tapi sangat berfungsi. Ia telah dibina seluas 300 cubit X 50 cubit X 30 cubit. Untuk pengetahuan anda cubit itu adalah satu kiraan jarak panjang diantara siku dgn jari yg digunakan oleh orang2 zaman dahulu. Bersamaan 18 inchi bagi 1 cubit, bermakna panjang “Noah Ark” ini adalah lebih kurang 450 kaki,75 kaki lebar,45 kaki tinggi.

Ada juga Para Pengkaji berpendapat,”Noah Ark” berukuran satu dan satu setengah padang bola. Bumbung bahtera itu pula adalah seluas 20 padang bola keranjang. Keluasan dalamannya cukup utk memuatkan 170 gerabak ketapi. Ia memerlukan sebanyak 9000 hingga 13000 batang balak utk membinanya. Dan dianggarkan seberat 4,100 tan. Hari nih terdapat lebih kurang 1,072,000 haiwan dari pelbagai spesis di dunia ini.Mengikut kajian Dr.Whitcomb, dianggarkan kira2 3,700 binatang mamalia, 8600 jenis itik/burung,6300 jenis reptilia,2500 jenis amfibia yg menaiki The Great Noah Ark itu.Berat kargo/muatan bahtera itu mungkin lebih kurang 24,300 tan.

Di sebalik fakta saintifik, anda perlu ingat: Perumpamaan Ahlul Baytku ibarat Bahtera Nuh. Sesiapa yang ikut berlayar bersamanya dia akan selamat, dan sesiapa yang enggan dan terlambat, dia akan tenggelam. (Ibnu Hajar, Zawaid Musnad al-Bazzar, hlm.277;Al-Tabrani, al-Mu’jam al-Kabir, Juzuk I, hlm.168)

*Gambar : Angaran saiz Bahtera Nabi Nuh AS dgn sebuah rumah.*

The Great Noah Ark ini berada di Mt.Ararat, dimanakah agaknya ia dibina dan berapa jauhkah ianya telah belayar ? Mengikut seorang pengkaji ‘Noah Ark’ ini, bahtera itu telah dibina disebuah tempat bernama Shuruppak, iaitu sebuah bandar yg terletak di selatan Iraq. Jika ia dibina di selatan Iraq dan akhirnya terdampar di Utara Turkey ini bermakna ianya telah ditolak arus sejauh 520 batu. Mount Ararat Mt.Araratini bukan sebarang gunung. Ia adalah sebuah gunung yg unik.

Antara salah satu keunikan yg terdapat pada gunung ini ialah, pada setiap hari akan muncul pelangi pada sebelah utara puncak gunung itu. Mt.Ararat ini ialah salah satu gunung yg mempunyai kemuncak yg luas di muka bumi ini. Ia adalah gunung yg tertinggi sekali di Turkey. Gunung ini tegak sendirian dgn kemuncak dipanggil Ararat Besar dgn ketinggian 16,984 kaki.Bersententangan dgn sebuah lagi kemuncak gunung yg dipanggil Ararat Kecil setinggi 12,806 kaki menegak naik dari Bayazit Orang yg menaiki gunung ini akan dapat melihat 3 negara iaitu “Russia,Iran,Turkey”.

Kedudukan Mt.Ararat yg sememangnya strategik itu telah membuatkan ia menjadi rebutan banyak negara pada suatu masa dahulu. Kalau korang tengok CNN hari nih pun masih ada lagi perebutan sempadan antara tentera Turkey vs Puak2 Guerilla Qurdish yg mahukan kemerdekaan dari kr’jaan Turkey. Keluasan dasar [bawah] Mt.Ararat itu kira2 25 batu garis pusat.Garispusatkemuncaknya pula 17 hingga 22 batu persegi ditutupi air batu setebal kira2 200 kaki. Ketulan2 air batu sentiasa jatuh dan tersilap langkah akan terjatuh jatuh ke dalam jurang Ahora.

*Gambar : Sebahagian Bahtera Nabi Nuh AS dilitupi salji.* Sebuah ‘anchor’ purba yg besar telah ditemui di Khairouan, Tunissia. Menurut pengkaji, sauh itulah yg digunakan oleh ‘Noah Ark’ semasa berlabuh di puncak

***hoax berakhir***

Selang beberapa waktu kemudian, aku dapatkan email ‘bantahan’..yg isinya menyatakan itu adalah hoax semata…

Assalamu’alaikum Warohmatullahi Wabarokaatuh

Bila dilihat di http://www.genesisfiles.com/noahsark.htm, foto-foto itu hanya lukisan saja berdasarkan data dari Kitab Genesis. Salah satunya dilukis oleh Elfred Lee.

Wassalamua’laikum wr. wb.

Ah, ada2 saja manusia ini…keimanan tentang agama pun bahkan dimanipulasi, sehingga menjadi hoax… *geleng2 kepala…*

Iklan

9 Komentar »

 1. mungkin emang kita harus hati2 baca artikel, jangan sampai ketipu, kayak kemarin tuh kasus pesawat yang salah informasi,

  Komentar oleh Tresno — Januari 10, 2007 @ 5:08 pm | Balas

 2. Kalau tulisan di link berikut ini ini insya Allah bukan hoax. Silakan baca saja.
  http://www.fatwa-online.com/aboutislaam/0020101.htm

  Bahtera nabi Nuh ditemukannya di Gunung Al-Judi seperti yang dijelaskan dalam Al-Qur’an.

  QS Hud: 44] Dan difirmankan: “Hai bumi telanlah airmu, dan hai langit (hujan) berhentilah,” Dan air pun disurutkan, perintahpun diselesaikan dan bahtera itu pun berlabuh di atas bukit Judi, dan dikatakan: “Binasalah orang-orang yang lalim.”

  Komentar oleh ning — Januari 10, 2007 @ 6:41 pm | Balas

 3. Photoshop bagai AirSoft Gun. Bisa buat mainan yang menyenangkan, juga bisa untuk mencelakai keimanan seseorang.

  Eh, mungkin gak berlaku di Hoax Nabi Nuh ini (katanya lukisan?), tapi beberapa HOAX yang lain sering menggunakan sarana Photoshop untuk mengarang HOAX.

  Di saat yang membuat HOAX tersenyum bangga, yang terkena korban malah menjadi bertambah ‘iman’, atau malah mencibir ke umat yang mudah tertipu.

  Komentar oleh Aryo Sanjaya — Januari 12, 2007 @ 10:47 am | Balas

 4. Di jejak Rasul katanya di pegunungan Iraq dan Iran. Katanya dulu gunung tersebut bernama Gunung Judi. Well Wallahu’alam

  Komentar oleh romadhoni — Januari 14, 2007 @ 8:50 am | Balas

 5. url http://www.genesisfiles.com/noahsark.htm not found tuh…
  kalo pasang url yg bener dong!

  Komentar oleh golda — Januari 14, 2007 @ 1:32 pm | Balas

 6. url http://www.variasari.cjb.net/ juga ngga keluar!! dasar engkoh!

  Komentar oleh golda — Januari 14, 2007 @ 1:35 pm | Balas

 7. Untuk menentukan Hoax tidaknya dari mana ya ?

  Komentar oleh echost — Maret 20, 2007 @ 5:08 pm | Balas

 8. good good gooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd

  Komentar oleh cooL....... — Maret 6, 2008 @ 4:26 pm | Balas

 9. […] Bumi – Surat Dari Penjaga Masjid Nabawi – Anak Durhaka Menjadi Ikan – Hantu di SCTV – Siksa Kubur – Nabi Nuh – Batu Isra’ […]

  Ping balik oleh Hoax dan April Mop Yang Terkait Islam « Blog Tausiyah275 — Desember 24, 2012 @ 12:48 am | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: