Blog Tausiyah275

Februari 24, 2007

Bacaan di Akhir Pekan – Manfaat Ayat Kursi

Filed under: Dari Inboxku,Hikmah — Tausiyah 275 @ 10:07 am

The Power oF AYATUL KURSI : kisah benar

*maaf, dalam bahasa Melayu (Malaysia)*

Kisah benar dari US. Banyak kisah-kisah aneh yang menakjubkan sebegini telah berlaku. Moga kita boleh ambil iktibar.

Seorang wanita muslim dari Malaysia yang bekerja di US, memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus. Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu. Maklum hari sudah lewat. Berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut berjalan bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati. Apa yang saudari kita ni boleh buat adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu. Masa dia melepasi lelaki yang bersandar itu, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.

Keesokkan paginya, saudari ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu. Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan Muslim ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia kesaorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Muslimah ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu “Why don’t you do anything to me on that night even though you know that I’m alone?” Perogol tu jawab: “No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim.”

Saudari ni rasa amat terkejut dan terkesima bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

MORAL CERITA INI:

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Muslimah tadi pertama-tamanya menutup aurat dan memang Muslimah yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. (Kalau aurat terbuka malaikat pun malas dekat). Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya. Ayat Kursi sememangnya adalah ayat pelindung yang mustajab…selalulah amalkannya.

Bayangkan anda seorang yang selalu ingkar suruhan Allah, kufur dengan nikmatnya, sambil lewa beribadat. Dapatkah anda mendapat pertolongan sebegini dari Allah? Balasan Allah tu boleh datang semasa di dunia lagi. Di akhirat kelak memang pasti kerana itu janji Allah. Jadi, renungkanlah di mana level ‘iman’ kita sekarang ini. Wassalam.

Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya [Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.]

“Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yang sedang sengsara di Lubnan, Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya serta di seluruh pelosok dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh-musuhMu. Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka. Amin, ya Rabbal ‘Alamin.”

By : qeelah81.multiply.com

Iklan

6 Komentar »

 1. coba dong di translate bhs indon
  puyeng bacanya :p

  Komentar oleh dee — Februari 26, 2007 @ 10:35 am | Balas

 2. saya cuma bisa bilang subhanallah,
  semoga kita dihindarkan dari pandangan buruk orang dan selalu dilindungi oleh ALLAH SWT, amien.

  Komentar oleh arob — Februari 27, 2007 @ 1:20 pm | Balas

 3. ass.subhanallah Allah SWT memang Maha Pengasih
  dan Penyayang,saya sampai berlinang air mata
  membaca kisah ini sungguh Kebesaran Allah tiada
  duanya mudah2an kita selalu mendapat perlindungan
  dari-Nya amin…

  Komentar oleh oci — Maret 7, 2007 @ 1:07 pm | Balas

 4. Sewaktu duduk disekolah dasar saya pernah membaca sebuah buku ayah saya (judul buku dan pengarangnya saya lupa). Didalam buku tersebut diuraikan lebih banyak tentang keutamaan Ayat Kursi diantaranya : seorang pedagang yang dilindungi barang dagangannya dari pencuri, seseorang yang tinggal disebuah rumah yang dihuni oleh jin ifrit, dll – yang kesemuanya dilindungi Allah karena dia selalu membaca Ayat Kursi. Mohon diuraikan lagi hal ini jika penulis mengetahui buku tersebut. Terima Kasih

  Komentar oleh Fadli — Maret 22, 2007 @ 1:07 pm | Balas

 5. terjemah ke bahasa inggeris ya!

  Komentar oleh ilham — April 13, 2007 @ 2:54 pm | Balas

 6. Salam saya nak tanya boleh saya nak keluarkan artikel awak dlm blog dan saya akan menyatakan ianya datang dari blog ini, boleh ke?

  silakan:-)

  Komentar oleh Hamba Allah — Desember 28, 2008 @ 12:26 am | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: